28/10/2011

apam tak de polkadot

assalamualaikum, huhhh lamanya tak dapat ilham nak berbelog, lagi pun final destination 6 dah dekat, so no more facabook2 no more blog2 heeee.

so far alhamdulillah semakin hari semakin kuat walaupun kerinduan masih ade, dan mungkin tk akan pernah hilang. Setiap yang hidup satu hari nanti pasti akan pergi jugak. Kalau semua yang dah tertulis tu kite dah tau so dah lama i dah get ready untuk tabah, tapi tu semua ketentuan Allah and now setiap kali lepas solat i tetap akan doa untuk abah and dalam masa yang sama doa supaya Allah panjangkan umur my lovely mum, dia lah memberi kasih syg sebagai seorang ibu dan die juga lah merangkap kasih sayang and tanggungjawap yang abah pernah pikul dulu.



Okey lah hari ni i tiba-tiba rasa macam nak buat apam yang kononnye polkadot lah kan tapi disebabkan comot so i pun buat plain je. Cara dia sama je cuma corak je berlainan.



Kite tak pandai la nak buat sampai jadi comel-comel tu. Sebab kite baru je first time buat, nanti dah pandai kite buat lagi. heeee bahan-bahan dia sangat lah simple :) so boleh lah try :)

 tepung superfine-susu-telur
 ovalette-esen vanila

bahan-bahan

200g gula halus
2 biji telur
200g tepung superfine
1 sudu besar ovarlette
200ml susu full cream
1 sudu teh esen vanila
pewarna (mengikut citarasa)

Cara-cara

pukul telur dan gula sehingga kembang
kemudian masukkan semua bahan sedikit demi sedikit dan pukul hingga rata.

masukkan apam kedalam acuan (boleh letak perasa dalam dia)

kukus apam 10-15 minit
(untuk apam nampak cantik lap tudung pengukus setiap 5 minit)


senang bukan? heeee selamat mencuba ;)

12 comments:

pena rozie said...

PR pun tak de dot2 gak. tp ok la

Pendamba Mawar said...

ala comel la awak ni.. post kat PM sikit.hikhik

El-Janna said...

comel2 geramnye.. bak la sikit.. lapa dahh:((

sumaiyah mokhtar said...

pena rozie : dah pro nti baru ade dot dot :)

sumaiyah mokhtar said...

Pendamba Mawar : heee boleh je, bak alamat :)

sumaiyah mokhtar said...

El-Janna : hehhe makan apam tk kenyang la :p

Myzatul FarahinSatimin said...

gmbo lastu hasil yg u wat or tak.. nak try gakk..heeee

sumaiyah mokhtar said...

Myzatul FarahinSatimin : haah hasilnye yg bawah sekali :) heee tk comel sgt.

Mrs | Mr. AniK said...

nk kaler biru..

jemputlah ke blog..jumpe blog kamu dkt TEH O BENG..
incikanik.blogspot.com

sumaiyah mokhtar said...

purple la dear. hehe :)

Ariffin Janal said...

macam sedap je. terliur gua pagi2 ni -.-"

sumaiyah mokhtar said...

Ariffin Janal : sedap tp tak comel. hehe