13/12/2011

Main masak-masak lagi ;D

hye assalamualaikum,okey mungkin beblog ni pun mungkin ade mood, mood baik ade je nak update, alaaa update tak seberapa je asalkan ade, jangan biar di seluputi dengan abuk, hehehehe :)

so nak cerita pasal rumah. kenapa rumah? sebab hari ni last duduk rumah, arghhhhh kena balik kuantan lepas ni, dan menjadi pelajar seperti hari tu, dah cuti sebulan nak cari semangat naik sem baru ni susah tahu,

okey dah la malas nak cerita, yang akan datang biar je dia datang, heeee so semalam malam fikir nak masak ape, lepas tu tiba-tiba datang idea, sejak-sejak dah jadi mr mama dekat rumah kan? heee


heee kite masak ayam paprik, heee nak share resepi boleh? heee ala tak pandai sangat pun :)
so BAHAN-BAHAN nya(utk 5 orang makan)
 Ayam 4-5 ketul(dipotong kecil-kecil)
3 biji bawang kecil (di tumbuk)
2biji bawang putih (ditumbuk)
5 biji cili api(ditumbuk) *kalau nak pedas lagi lebihkan
bawang besar (di hiris)
1 biji tomato
1 limau kasturi
1 btg serai (diketuk)
3 helai daun limau purut (koyak-koyakkan)
4 sudu besar sos cili
3 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
kacang panjang
kobis
karot
baby jagung
garam

okey step masak pulak :
  1. mula-mula goreng ayam dengan kunyit dan sedikit garam, goreng separuh masak,
  2. panaskan minyak dan tumis bahan yang di tumbuk tadi
  3. setelah naik bau, masukkan sos,cili sos,sos tiram dan kicap,masukkan karot dan kacang panjang dan letakkan sedikit air supaya tidak bergitu pekat,
  4. kemudian masukkan jagung,dan kobis serta masukkan serai dan daun limau
  5. akhir sekali masukkan ayam, gaul sehingga rata dan tunggu sehingga 3-5  minit,
 Siapppppp ;D senang kan? okeyyyy love you :)
boleh tak nk letak gambar tukang masak, acecehhhhhh hehehehe ;D
eheh ngade noooooo nk letak gambar besau-besau ;D
byebye


10 comments:

Cik Bhulat said...

lapo ni...nak sikit..hihihi

yaya_flanella said...

dah la comel. pandai masak pulak. hee

Nurnajwa KZ said...

Sedapnye sedapnye sedapnyewwww :D

Terliur dh ni, isk.

El-Janna said...

amboi nmpk sedap nya.. pandai masak ? agusnya^^

noraliza said...

macam sedap jer..lum penah try g masak ayam paprik nie...hehw

sumaiyah mokhtar said...

Cik Bhulat : bole2 dtg la sini ;D

sumaiyah mokhtar said...

yaya_flanella : alaaa awk tu lg comel, kite jelous tau :)

sumaiyah mokhtar said...

Nurnajwa KZ : hehehe habis basah keybord :)

sumaiyah mokhtar said...

El-Janna : hehehe tk pandai sgt la, skit2 :)

sumaiyah mokhtar said...

noraliza : try la, senang je :)