08/11/2011

buat kek sendiri lebih better tak ragu-ragu halal ke tak :)

assalamualaikum, fuhhh banyak bosan seyhhh ape lah hostel sunyi bagai hutan tahu tak, orang semua balik kampung bercuti kite je berhempas pulas masih dalam suasana final, tak apa sikit je lagi, nanti cuti jugak kan? okey bila dah bosan mula lah operasi yang berfaedah, operasi ape? makan lah ape lg, hehehe makan makan makan mane tak besar dengan jayanya :)


so this is my 2nd time buat kek buah ni, first time punya mak aihhhh pait jangan cakap, hehehe so ni lebih better lah dari yang sebelum ni,


haaa ni lah kek hasil tangan sy, i kukus je, apa-apa kek yang sy buat kebanyakannya kukus sebab ape? sebab kek akan jadi lebih basah sikit dari kite bakar, tapi satu pulak masalah yang datang bila kukus ni tak tahan lama sangat,

jom kite share bahang-bahangnye. heheh

  • 600 gram tepung gandum (untuk pengetahuan tepung selain tepung cap sauh akan merosakkan adunan)
  • 2 setengah butter (and please jangan guna butter golden chun TAK HALAL okey)
  • 300 gram gula halus(kalau taknak terlampau manis kurangkan)
  • 5 biji telur, kalau kecik 8 biji
  • 500 gram buah-buahan campuran
  • 2 sudu teh bicarbonate
  • 1 sudu besar esen vanilla perwarna coklat
  • 2 cawan gula (untuk gula hangus)

dan cara-caranya,
  • panaskan air didalam kukus terlebih dahulu
  • ambik sedikit dari tepung gandum tadi taburkan rata pada buah-buahan tadi cara ni untuk mengelak buah tu berkumpul di dasar kek ke.
  • ayak tepung,bicarbonate dan ketepikan di bekas yang kering
  • pukul telur satu persatu dan jangan pukul sampai terlalu kembang, cukup sekadar telur tu sebati kemudian masukkan butter dan pukul.
  • kemudian masukan esen vanila,gula halus dan tepung yang di ayak tadi, gaul sekadarnye sahaja dan gaul satu arah.
  • Menggunakan periuk, masak 2 cawan gula dan dengan api yang kecil masak gula sehingga ia cair dan bertukar warna coklat dan berbuih. Sewaktu gula hangus panas, ia akan cair dan bila ia sejuk selalunya ia akan keras jadi sewaktu ia panas tuang kedalam adunan tepung dan kacau menggunakan senduk kayu  dengan cepat sehingga adunan sebati.
  • Akhir sekali, masukkan campuran buah-buahan dan kaup balik adunan, jangan terlalu digaul cukup hanya bila buah-buahan bergaul rata. Ini untuk menggelakkan buah-buahan mendap kedasar kek bila ia dikukus.
  • Alaskan kertas kuih didalam loyang dan sapukan dengan mentega dan salutkan dengan tepung. Kemudian tuang adunan tepung kedalam loyang dan pastikan air kukusan telah mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil dan kukuslah selama 4 jam.
senangkan? hurmmmm walaupun rumit sikit berbanding kek coklat tapi hasilnye memuaskan :)

6 comments:

Youhazreenda said...

reen baruuuu je buat kek coklat tadi.. betul2, baik buat sendiri senang... :D

Totie@Tomy said...

sebenarnya buat sendiri lagi sedap dari beli..hehe...

sumaiyah mokhtar said...

Youhazreenda : wahhh mesti sedap ni :)

sumaiyah mokhtar said...

Totie@Tomy: yesss! sbb kite boleh lebih kan ape yg kite nak and kurang kan ape yg kite tk nak. heheh

cik sakdi said...

hari tu kite waat kek pisang..kekekh mcm senang je wat kek ni.tp tkot xjadi la hehe

sumaiyah mokhtar said...

cik sakdi : hehehe cuba la nanti :)