08/06/2012

puding trifle

hye assalamualaikum, heeee nampaknye ade masa nih, so cepat-cepat curi masa nk update blog :) heee sejak-sejak ni mulut ni ade je benda nk kunyah-kunyah rasa nk ni, rasa nak tu, so daripada beli kat luar lebih baik buat sendiri, nyamnyam 'puding trifle' nama di beri, jom i share sikit hehe


ok ni adalah antara bahan-bahan die, disebabkan satu kluang cari swiss roll tk jumpa ala yg mcm apollo tu, so i buat lah layer kek tu sendiri dengan adunan kek coklat :)

1cwn guna di larutkan dengan 1/2 air yang mendidih
1/2 cawan susu pekat
1/2 minyak masak
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil soda bikabonart
1 sudu kecil asen vanila
1 biji telur

and kukus sampai masak


so ni bahan untuk buat layer kek ye, ade org nan senang just beli ape2 kek ikut flavor sendiri potong2 and susun je terus,


 putarkan adunan sampai rata :)



kemudian kukus lepas dah kukus buat layer ke2 pulak iaitu castard


so layer ke dua tu bahan buat pudding castard :)

*ikut lah tahap kemanisan masing-maasing :)




dah siap padatkan pada layer ke dua now nk deko layer last pulak,





nyam-nyam, buah-buahan ikut kreativiti masing-masing ye, ade yang letak kiwi,mango and ape2 je :)




 susun pun ikut kreativiti, hehehe jgn ikut i, i ni tk kreatif langsung :)



kemudian dah siap susun masak agar-agar serbuk pulak,
 curahkan pada layer last sekali, dan masukkan dalam peti, siappppp untuk di hidang :) nyamnyam






ade 3 layer, cake, castard and agar agar :)

heeee jangan nak frust kalau timbang berat badan naik :( hehehe

4 comments:

sherotpetot said...

perghh #telan air liur. huhu

♥e'in♥ said...

awak.. kite ngah demam nie.. nak sikit.. huhu

sumaiyah mokhtar said...

sherotpetot : hehehe try lah buat dear, mudah je :)

sumaiyah mokhtar said...

♥e'in♥ : alolololoh siannye die :)