05/03/2011

chocolate cake ;')

assalamualaikum semua :)

okeyyy nak cerita pasal makan pulak harini,harini merupakan hari makan sedunia hehehe bangun pagi-pagi kena siap and ikut parents I pegi jemputan,sekali 3 tempat harini, konon makan dalam kuantiti sikitlah kan sebab berdiet,tapi cube bayangkan setengah nasi tapi 3 pinggan,dah serupa je i makan 1 pinggan penuh dekat satu rumah jemputan tu, huhu so perut pun dah nampak lain macam HAHA

petang-petang perut kenyang tido sedap ni, tapi gigih kan jugak cari kerja yang berfaedah huhu so text with cik syg tiba-tiba die tanya “tak buat kek chocolate ke?” ohhhh nak cakap je lah,baut-buat tanya pulak, huhu i pun cakap kalau u nak i buat tapi bayar lah, HAHA so pegi dapur barang semua ade on the sport lah sediakan bahan,so nak tau bahan-bahannye? jom kita kongsi-kongsi :) tak la sedap mane tapi bole la sebab selain cik syg,abg and adek i pun selalu suruh i buat kalau i balik,huhuhu tu belum cerita sepupu and jiran sebelah lagi, ngehhhh2 okey jom tulis bahan-bahan nya,sangat simple sangat

-2 cawan tepung gandum

-1 cawan serbuk coco (kalau boleh beli yang van houten sebab lebih puas hati)

-1 cawan gula

-2 biji telur

-1/3 minyak masak (lebih sedap guna minyak jagung)

-1 sudu tea baking powder

-1 sudu tea soda bicarbonate

cara-caranya

1) ayak tepung,coco,baking powder and soda bicarbonate.

2) cair kan gula dengan 1 cawan air panas

3) campurkan kesemua bahan dan kacau sehingga rata.

4) kemudian kukus sehingga masak

DONE! senang kan? i lebih prefer untuk kukus lah sebab moist je sebab kalau bako dah kering pulak,ikut cita rasa masing-masing sebenarnye

so look cake sedang di kukus :)

and dah boleh makan HUHU ouhhh lupa nak belajar for toping chocolate yang kat atas tu,nak tau tak? sebab cake jadi lebih best,huhu okeyyy beli chololate masakan and susu full cream ducth lady

i pun suggest kan beli brand van hauten jugak,

first cari kan chocolate dengan mengukus coklat dalam periuk sehingga cair kemudian bila dah cair naik kan atas dapur gas and masukkan susu full crearm(agak-agak ye,bukan habiskan) tadi ke dalam chocolate tu and kacau sampai likat or pekat sumting like that la sebab kadang-kadang I sebut likat orang cakap pekat,bila sebut pekat org cakap likat. HAHA

okeyyyy itu saja aktiviti di johor tercinta :)

10 comments:

Ariffin Janal said...

aina, awak nampak hot la harini. errr nk kek coklat boleh?

sumaiyah mokhtar said...

datang taman suria :) banyak lebih. HAHAHA

miN akiM said...

wahh sedapny... nk copy resepi bley? ^^,

Nurulbadiah Lai said...

nyum2.bestnye,,

btw im ur 31 followers

sumaiyah mokhtar said...

min : try la bahan2 yang kat atas ni, you buat comfum sedap dari i :)

nurulbadiah lai : sysssss i love you, thnks follow :)

MAI @ WAWA said...

sedapnye.. :')
thanks for the recipe! buleh try ;)

sumaiyah mokhtar said...

try2 :) nti bole bg i rse tau dear :)

MAI @ WAWA said...

nak bg u rasa kene pegi johor. hoho. saya suke johor :')

Cik Durian said...

wah...nk try buat la...

sumaiyah mokhtar said...

buat-buat,nanti bagi i sikit tau. HUHU :)