22/03/2011

kenangan sekolah yang tak boleh lupe ;D

3 situasi yang i selalu akan ingt mase life skolah dulu ;D

Sapa taw apa itu “lift brother”? abang angkat lar.. aper la you all nih. :D

Haaaaa asal i guna term “lift brother” pun i tak taw. “lift” angkat “brother” abang. Haaa betul lar tu kan? HAHA

Arhhhh bior kelantokk.. tapi apa yg i tau, i masuk darjah satu jer i da dapat abang angkat. Time tu cikgu ramai takde, ada meeting ke apa tah, so pengawas2 telah ditugaskan utk menjaga kelas2 yg takde cikgu. Kebetulan plak pengawas yg jaga kelas i tu lelaki, dua orang plak tu, dak darjah 6 i ingat.

So time2 jaga kelas tu mungkin mereka tertarik dengan kekiutan i makanya mereka pun terus mendekati i sambil berborak borak ingin berkenalan. -__-

Mereka telah melamarku untuk menjadi adik angkat mereka? Haa?? Apakah?

Tapi yg takleyh bla time tu i sampai nak masok bawah meja kot, gile pemalunya lah kan. Lantas i pun menerimanya.. -__- *kenapa terima pun tk tau

Ntah, i pun tak ingat da brapa org i dapat abg angkat time skolah rendah. Sampaikan budak paling hoy n spicy kat school tu pun pernah melamar i untuk jadi adik angkat dia. Style kan? Lantak lah, skolah rendah, time tu bukan taw apa2 sangat pun kan.. so i just terima jer lar.. dan i ingat tradisi abg2 angkat ni sumer sudah berakhir dan tidak akn berlaku lg bila i masuk skolah menengah.

Ternyata i silap, setibanya i menjejakkan kaki ke tingkatan 1, dah terus datang lg lamaran2 untuk i menjadi adik angkat mereka, dan ye! Pengawas lg!! owh. Tapi bukan pengwas pun ada..

Dan kali ini.. i tidak lg semudah dulu untuk menerima lamaran2 mereka, i mula berdolak dalih serta melambat lambatkan jawapan i dan akhirnya berakhir begitu saja.. haha. Padan muka kan. Tapi benda ni sumer berterusan sehingga i tingkatan 3. Ye. Tingkatan 3. Dan kali ini abg2 form 6 plak yg duk gedik2 sampai mintak nombor fon bagai. Bila i tak reply tak apa, cakap i sombong taknak layan.

Persoalan di sini, apa motif i jadi adik u? Macam arh u bley kasi duit kat i hari2. Stakat nak gedik2 jumpa kat skolah then nak ngaku kat kawan2..

“eh dia ni adik aku, cute kan?”

Tak payahhh.

*****

Lepas tu kenangan yg tk leh lupa ialah biadota dan surat cinta. Tapi yelah kan, biadota tu pernah lar jugak i kasi law orang mintak.. tapi tidak surat cinta. Kalau tengah jalan2 ngan memember tu, jap g ada lar ntah sapa2 yg datang..

“awak2, ada orang nak mintak biadota awak”

“sapa?”

“alaa adalarr..tak blh bgtaw.. dia suruh sy mintakkan kat awk, nanti awk kasi kat sy eyh? “

Tapi kalau biadota ni i on jer nak kasi. Stakat tulis2 sikit2 apa ada hal ye tak. Tapi apa yg tulis sikit2 tu? Ok. Apa yg wajib ditulis ialah..

Nama:

Alamat:

Umur:

Tarikh lahir:

Tempat lahir:

Makanan kegemaran:

Minuman kegemaran:

Warna kesukaan:

Hobi:

Cita-cita:

Motto:

Tapi kalau agak2 mengada sikit tambah lar “ciri-ciri lelaki idaman”skali. Haha. Zaman skolah rendah tak main henfon lg, so takde lar nak kasi nom telefon kan. Melainkan telefon rumah.

Kalau i, simple jer, siap2 tulis, lipat2, kasi. Tapi kalau budak perempuan lain punya penangan ,mesti nak kena tulis ngn pen kaler warna warni, nak lukis corak2, kertas nak yg mahal punya, pastu lipat nak kena ada cara, bentuk love ke apa ke.. den last letak lam sampul surat, letak lak bijik2 wangi yg warna-warni tu, baru bley hantar.

Begitu jugak kalau i dapat surat cinta, luah perasaan bukan main, sampai 2 3 muka surat dia karang, laju jer idea, yg i pelik time buat karangan bahasa melayu takde plak sampai panjang camtu kan.

Lg yg takleyh bla ada yg sampai luah2 perasaan cakap dia ada sakit, idup tak lama lg dah, harap i dapat terima dia lah, apa lah. Astagaaa. HAHA Dah siap karang letak lam beg skolah i. Nama tak tulis, macam arh i taw sapa. Hadiah pun camtu jugak, main selit jer dalam beg time rehat. Tapi kalau hadiah takpelah, i suka. :P

*****

i mula pakai henfon time fom 2, pehh time tu jugak lah mane-mane no je masok macam mana dpt pun i taktaw laju jer nmbr i budak2 bley taw. Zaman dulu zaman miskol2 jer. So hari2 i dapat miskol, kejap2 miskol, kejap2 miskol, macam takde kerja. Jap lg dah lama sikit start anta msg.

“hye boleh berkenalan..?”

“sapa neyh?”

“saya zul.. sapa nama awak?”

“zul? zul mana? Takde nama penuh ke? Duk mana? Ait ko msg aku takkan ko taktaw nama aku?”

“alaa awak takyah taw lar.. sy segan.. ntah, sy pun taktaw nama awk, sebenarnya sy pun tak kenal awk,

nombor awk ni pun kwn sy yg kasi.”

“dah ko tak kenal caner ko bley nk msg2 aku? Kwn? Sapa nama kwn ko tu?”

“alaa awk ni mcm taknak kwn ngn sy jerr.. ntah lar awk, sy pun dah lupa sapa nama dia, sy pun knl gitu2 jer dgn dia”

“saya mohd fariz haddy, duk kat putrajaya”

“mcm mana ko bley knl aku?”

“Spupu sy yg kasi no awk..”

“sapa spupu ko?”

“hanani..”

huhhhh i tak knl. i takde pun member nama tu.

“ko putrajaya presint brapa?”

……

Terus tak reply, dah sah2 taktaw presint tu mnatang apa. HAHAHA

Sebenarnya byk sgt lg kalau nak i ingat satu persatu msg budak2 ni.

Tapi yg paling i takleyh bla bila tanya mana dapat nombor, jawapan yg paling best..

“dapat dalam mimipi”

“main tekan2 jer, tiba2 dapat nombor awak”

“saya jumpa org tulis kat public”

“saya tak ingat dapat dari mana”

“entah, sy pun taktaw macam mana nmbr awk blh ada dlm henfon sy”

Eh jap2, ada lg, yg jenis buat tersalah anta msg pun ada jugak.

“eh aku kat BB ni, depan starbuck, Nampak tak?”

Dah cukup2, jap g lg byk i cte lagi nak ketawe pun ade, errrrrrr macam2 zaman dulu kan, sekarang punye berkenalan dah lain

“awk ade fb tak?”

“awk bg pin BB awk kat sye bole”

Okeyyy dah penat nak mematuk keybord, seeee yahhhh ;D

2 comments:

putri noor syamimi said...

hahaha. tawu takpe..alasan bodoh je diaorg bagi..sangat la nnoying.--'

sumaiyah mokhtar said...

huhuhuhu zaman dulu-dulu kn? kelakar lah :)