05/05/2011

macam mana nak jadi pemaaf :(

assalamualaikum,

huh mcm mane nk jadi seorg yg pemaaf ek? sgt teruja pada siapa yg mudah memaafkn org lain and tk berdendam, errr i bukan nk malu kn diri sendiri, but i memang seorg yg berdendam dan akn membalasnye balik, tp cepat menyesal dengan perbuatan sendri, kn tak baik sume tu,

tp i susah nk marah kalau bukan someone tu yg memulakan, and one more thing i paling paling paling tk suke org cakap naik2 suara dgn i, mmg tk suke! kalau ckp baek2 i bole baek lah, i ni tk pekak lagi, huhhh

Pada i ungkapan maaf tu kalau asyik disebut banyak kali, jadi tak bererti dah. Yelah, dok buat kesilapan yang sama je lepas tu minta maaf. cara macam tu membuatkan maaf tu tak ada nilai.

Bila kita ada sifat sukar meminta maaf dan memaafkan orang lain, maknanya kita ada sifat sombong dan ego yang dimurkai Allah. Siapalah kita ni yang nak semua orang respect kita. Kalau kita rasa kita dah besar sangat, yang kat atas tu lagi power, lagi besar. Bila ada orang buat salah, kita bukan siapa-siapa yang nak menghukum.(tahu tapi masih lagi nk berdendam ke sumaiyah?) Semua orang ada kekurangan dan kelebihan masing-masing. Kalau lah hari ni ada orang buat salah dengan kita, tak mustahil esok lusa kita pula akan buat salah kat orang lain. Nampak tak nampak je. Dan kalau kita sedia memaafkan kesalahan orang, orang pula akan sedia memaafkan kesilapan kita.

Tp serious I boleh respect org kalau die masih ade adab nk bertutur kate, jangan lah depan I lembut gigi dari lidah,belakang I die lah gajah yg kuat belalainye! Huh da lah ape2 pn lepas ni, tk payah sebok2 hal org lain, depan cakap lain belakang cakap lain,

*mood dah melambang kan ketidak sabaran pada org yg kite buat baek pade die,die bg kueh talam dua muka pd kite :(

10 comments:

zeeck said...

jadi pemaaf?? hmmm cube kite selalu muhasabah diri...bile muhasabah diri kite akan tau sape dan silap nye...kadang2 kite nampak itu silap kite... ;)

sumaiyah mokhtar said...

zeeck : thanks yahhhh betul jugak tp kalau marah kadang2 mcm2 rase nk buat huhhh

zeeck said...

yup2...so senang2 laa kalau ngah gado tu diam2 kan diri :D bukan kalah tapi itu terbaik...kite menang dapat lawan kemarahan...itu yang tersirat ;)

fika D'mango said...

maaf dalam hati pon dah kira maaf. yang penting usah berdendam k :)

sumaiyah mokhtar said...

zeeck : yah betul2 :) terima kasih :)

sumaiyah mokhtar said...

fika D'mango : aah ek, huhu okey tak dendam2 dah :)

z a z a said...

nabi pon ampun kan umat dia..

sumaiyah mokhtar said...

z a z a : okey i pun nk ampunkan :)

Simpleblanklife said...

pemaaf? err..payah dong...nak jadi pelupa pun payah, lagi nak maafkan...hahaha

sumaiyah mokhtar said...

i will try :)