19/06/2011

cemburu? jom buang sikit rasa tu.

Assalamualaikum, yenadeyyy! dah dua hari tak bebelog, heee duduk rumah ingat goyang kaki je? tidak sama sekali yeee :) i bukan tailor ye duduk goyang kaki hehe.

okey jom terus kepada tajuk entry, pernah dapat kekasih yg kuat cemburu? pernah? heee dulu ye i mcm tu, sgt ye, tp sekarang dah matang skit, dah boleh berfikir dengan waras :) ye mmg benar,org cakap cemburu tanda sayang, tapi ape kate kite sama2 had kan rasa cemburu tu sikit kan lebih elok, heeee

banyak sebenarnye tanda-tanda seseorang itu cemburu buta, antaranye

kena bagitau pasangan setiap jam atau setiap minit dekat mane die berada,sampaikan nak mandi pun kena bagitau, sebab takut pasangan curiga,

menuduh dengan tanpa sebarang bukti yang kukuh,dah memarahi dengan cara yang kasar, kan lebih baik bertanya dulu.

selalu mempersoalkan kemana die pergi, dengan siapa die pergi, buat ape pergi ke sana, and bla bla bla, bukan ke kalau pasangan anda jujur dan iklas dia akn tau batas-batas pergaulannye dengan org lain.

ade jugak yang sampai nak kena mms di mana pasangan die berada,

sebenarnye banyak lagi, tp youall boleh senaraikan sendiri lah ye i tk mampu nak menaip, so mcm mane nak atasi? senang je,

Jika pasangan mulai menunjukkan rasa cemburu, jangan terlalu memikirkan, lebih baik diam daripada berusaha memperbetulkan prasangkanye

Yakinkan bahawa semua yang dituduhkan tidak benar dan terima dengan hati dan penuh rasa cinta,

Jangan memaksanya utk percaya anda kerana dengan keadaan marah die tidak boleh berfikir dengan waras

Hormati perasaan pasangan kamu,mereka juga mempunyai hak untuk bersama kawan-kawan,bukan 24jam bersama kita je.

Kenal diri sendiri,untuk menghilangkan rasa cemburu memerlukan waktu yang agak lama.

Selalu berusaha berpikir positif terhadap pasangan, saling pecaya mempercayai

okeyyyy tu saja yg dapat i kongsi utk hari ni, love youall :)

10 comments:

azi nur said...

insyallah boleh cobe..hihii

Muhamad Syafiq said...

:D

Ariffin Janal said...

orang yg terlalu cemburu la akan buatkan pasangan die nak curang.

bunga said...

percaya satu sama lain n tolak ansur itu penting..:)

sumaiyah mokhtar said...

azi nur : harus cube :)

sumaiyah mokhtar said...

Muhamad Syafiq : :)

sumaiyah mokhtar said...

Ariffin Janal : cehhhh senior couple dah bunyik :)

sumaiyah mokhtar said...

bunga : yahhhhh betul tu :)

Cik TeN10 said...

ahaa betul2.. jeles tak salah tp biarlah bertempat jgn smpai mengongkong pasangan anda.. :)

sumaiyah mokhtar said...

Cik TeN10 : kan? ade org terlambau cemburu buta, smpai kan keluar dengan kawan sndri pn nk sangka buruk.